wtorek, 13 września 2016

MAKARON Z ŁOSOSIEM W SOSIE WARZYWNYM a'la boloński

             We Francji, gdzie teraz mieszkam, można kupić drobno mielone mięso z łososia. Wykorzystałam je do przygotowania sosu warzywnego a'la boloński. Eksperymentowałam i się powiodło - sos wyszedł rewelacyjny, sycący ale lekki, mocno warzywny z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami łososia. Do tego dobry makaron, trochę oliwy i mnóstwo parmezanu (parmezanu nigdy za dużo!;) ) i rewelacyjne danie gotowe!


Składniki (na 5-6 porcji):
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 średnie pomidory
  • mała cukinia (po starciu ma być jej ok. 3/4 szklanki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g świeżego łososia - mięso można zmielić lub usmażyć w całości, a potem bardzo rozdrobnić
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka lub ostra papryka (wedle upodobania)
  • majeranek
  • garść siweżych posiekanych liści bazylii
  • olej do smażenia
  • makaron tagliatelle
  • parmezan
Papryki najlepiej upiec, ale można też udusić w sosie. Ja uwielbiam pieczoną paprykę, więc wsadziłam ją do piekarnika przy okazji pieczenia chleba. Nie trzeba dodatkowo uruchamiać piekarnika. Przekrojoną na pół i oczyszczoną paprykę pieczemy w 180 st.C tak długo, aż na skórka zbrązowieje. Wówczas ją wyciągamy, wkładamy do foliowego woreczka na kilkanaście minut, a następnie ściągamy skórkę, która będzie bez problemu odchodzić. Kroimy w małą kostkę.
Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno siekamy. 
Na głębokiej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy, dodajemy pomidory i smazymy na średnim ogniu, aż się rozpadną. Wówczas dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką lub ostrą papryką, majerankiem, świeżą bazylią i dusimy, aż część płynu (soku z pomidorów) odparuje i powstanie sos.
Mielone mięso łososia solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i przesmażamy na odrobinie oleju rozbijając powstające grudki. Dodajemy do sosu warzywnego.
Doprawiamy do smaku i gotowe.
Podajemy na makaronie tagliatelle. Obficie posypujemy parmezanem.

Smacznego życzą



1 komentarz:

  1. Spróbuję sobie dzisiaj ale z kurczakiem, bo akurat mam pierś do wykorzystania na obiad :D

    OdpowiedzUsuń