wtorek, 6 września 2016

DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA ROSZPONCE

            Nigdy nie próbowałam połączenia ryby z mięsem. A to jest bardzo ciekawe połączenie smaków. Po dodaniu kilku warzyw, sosu na bazie śmietanki i duszonej roszponki otrzymujemy pyszne danie! Tylko nie używajcie mleka, tak jak jak, bo się zważy ;) 


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 spore filety z dorsza przekrojone na pół
  • 4 plastry szynki Prosciutto lub Serano
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średniej wielkości biała rzepa albo spora pietrruszka
  • 200 ml passaty lub 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • odrobina masła
  • 1/2 cytryny
  • 500 g roszponki
  • 4-5 łyżek pokruszonej fety
Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i zawijamy w plastry szynki – odstawiamy na bok. 
Cebulę drobno siekamy, marchew i rzepę/pietruszkę kroimy w cienkie talarki. 
Na patelni rozgrzewamy nieco masła, dodajemy pokrojone warzywa, passatę oraz kremówkę i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 
Warzywa z sosem przekładamy do naczynia do zapiekania. Układamy na tym rybę owiniętą szynką i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) na 35 minut. 
Tuż przed podaniem dania wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu roszponkę, dusimy kilka chwil, aż zmięknie. 
Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy porządnie pieprzem i odrobiną soli.
Na talerzu układamy porcję roszponki z fetą, na to ryba w szynce, całość polewamy sosem z warzywami.


Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz