czwartek, 8 września 2016

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ I BRZOSKWINIAMI

             Letnia, owocowa, słoneczna tarta. Z masą serową jak z najlepszego sernika. I te soczyste brzoskwinie... Pychota!


Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 250g ricotty
  • 1 jajko
  • kilka łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
  • 2-3 brzoskwinie twarde (nie rozpadną się w czasie pieczenia, a i tak będą miekke)
  • glazura cukiernicza (opcjonalnie)
Wykładamy ciasto francuskie na blaszkę do pieczenia. Środek ciasta nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą lub mniejszą blaszką po to, by w czasie pieczenia środek ciasta nie podnosił się. ( W czasie pieczenia można otworzyć piekarnik i w razie podnoszenia się ciasta przekłuć je widelcem i piec dalej).
Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 st.C przez około 10 minut. 
Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 minut do lekkiego zbrązowienia. 
Wyjmujemy z piekarnika do przestudzenia.
Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.
Na serku układamy brzoskwinie w cząstkach.
Brzegi ciasta można posmarować białkiem jaja i posypać cukrem.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można posmarować specjalną glazurą cukierniczą (proszek, który rozrabia się w wodzie z cukrem), dzięki temu cisto uzyska piękny połysk.

Smacznego życzą



2 komentarze:

  1. Też często wykorzystuję do wypieków ciasto francuskie, warto je mieć zawsze w lodówce lub zamrażarce :)
    Zapraszam do moich przepisów :) pomysły na kolację

    OdpowiedzUsuń