poniedziałek, 22 sierpnia 2016

ŚLIWKOWO-KARDAMONOWY DŻEM I TOSTY FRANCUSKIE

             Niedzielne śniadanie. Uwielbiam tosty francuskie. Za ich delikatność i słodycz. Np. takie z Nutellą i truskawkami albo kakaowe. Cóż zatem innego mogłam przygotować na jedno z pierwszych niedzielnych śniadań we Francji, jeśli nie to? A do nich pachnący kończącym się latem dżem ze śliwek z nutą cynamonu i kardamonu. Taki dżem jest słodko-kwaskowaty z posmakiem cytrusowego kardamonu. Pyszności!
Dżemu przygotowałam tylko tyle, by wystarczyło go na śniadanie. Nie planowałam go wekować, ale chyba zmienię zdanie i przygotuję większą ilość.


Składniki (na 3-4 porcje dżemu):
  • 4-5 dużych i miękkich śliwek
  • 1-2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 ziarno kardamonu
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku, dosypujemy cukier, zalewamy odrobiną wody (tylko tyle, by śliwki się nie przypaliły), gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce się prawie rozpadną.
Dodajemy cynamon i rozłupane ziarno kardamonu (wydłubujemy te ziarenka z wnętrza i je dodajemy do dżemu).
Mieszamy i chwilę razem gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Odstawiamy do wystudzenia i można podawać.

Składniki na tosty (na 2 porcje):
  • 4 kromki chałki (lub innego delikatnego pieczywa)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • odrobina cukru (ilość zależna od rodzaju używanego pieczywa)
  • masło do smażenia
W głębokim talerzu dokładnie  roztrzepujemy jajko z mlekiem i cukrem. 
Kromki porządnie obtaczamy w masie jajecznej. 
Smażymy na łyżce masła po kilka chwil z każdej stron na rumiany kolor. Masło i tosty francuskie to dobrana para:)

Smacznego życzą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz