środa, 6 lipca 2016

MUFFINKI JAGODOWE

          Sezon jagodowy w pełni! Te małe fioletowe perełki to dla mnie kwintesencja smaku wakacji. Już za parę dni wybiorę się w mazurskie lasy na jagody. Póki co postanowiłam ich nieco zakupić, by upiec szybki deser. Nie mając czasu na pieczenie ciasta, postawcie na muffinki. Szybko się je przygotowuje, kuszą wyglądem, smakują wybornie.


Składniki (na ok. 16 szt.):
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2/3 szkl. mleka lub maślanki (jeśli używamy maślanki, to dodajemy jeszcze 1/4 szkl. mleka)
  • 1/2 szkl. stopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szkl. jagód
W osobnych miskach mieszamy mokre i suche składniki. 
Do miski z suchymi składnikami dolewamy mokre, krótko mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy! W razie potrzeby dodać nieco mleka, jeśli masa byłaby za gęsta.
Dodajemy jagody i mieszamy łyżką.
Foremki na muffinki (natłuszczone lub wyłożone papierem) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15-20 min.
Można posypać kruszonką przed pieczeniem lub już wystudzone muffinki polać lukrem. Ja wybrałam kruszonkę.

Smacznego życzą



2 komentarze: