poniedziałek, 13 czerwca 2016

TOSTY Z ZIOŁOWYMI OMLETAMI

         Niedzielne śniadanie. Kanapki inaczej. Chrupiące tosty, cieniutkie omlety i dodatki. Bez omlecików kanapki te smakowałyby dobrze, ale jajeczno-ziołowy dodatek ciekawie podkręca smak. Mi szczególnie zasmakowały pomidorowe, nieco słodkawe, omlety z mozzarellą i pomidorem. 


Składniki (na 2 porcje):
Omlety:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół lub 1-2 łyżki ziół suszonych
  • 1-2 łyżki pomidorów w zalewie z puszki
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
  • 8 kromek chleba tostowego
  • sałata
  • ulubiona wędlina
  • kulka mozzarelli
  • pomidor
  • świeża bazylia
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ziołami. W wersji pomidorowej dodajemy jeszcze nieco pomidorów z puszki rozgniatając ich miąższ. Ja usmażyłam najpierw z 2/3 masy omlety bez pomidorów, a do reszty masy jajecznej dodałam pomidory.
Na niedużej rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cieniutkie omlety, z ok. 4 łyżek masy.

Chleb tostujemy.
Na kromce układamy sałatę i złożonego w trójkąt omleta. 
Nakładamy wędlinę, mozzarellę i pomidora.
Przykrywamy drugą kromką chleba.
Można dodać majonez lub ulubiony sos.

Smacznego życzą




1 komentarz: