czwartek, 12 maja 2016

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I RABARBAREM

      Jakie drożdżówki lubicie najbardziej? Moje ulubione (poza sezonowymi jagodziankami) to te z serem. Zajadam się nimi z lubością już od dzieciństwa. W końcu upiekłam moje pierwsze serowe drożdżówki. Okazją był wyjazd na majówkę. Do plecaka zamiast kanapek. 


Składniki (na ok. 9 szt.):
Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 
  • 15 g drożdży świeżych
  • ok. 0,5 szkl. mleka 
  • 2 jajka
  • 50 g masła 
  • 1 czubata łyżka cukru
  • szczypta soli 
Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
Lukier:
  • cukier puder
  • mleko
Dodatkowo:
  • białko jajka
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • cukier
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min, aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajka, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.

Przygotowujemy nadzienie: składniki masy serowej mieszamy na gładką masę.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 8-10 kawałków, formujemy okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm. Szklanką lub innym naczynkiem o płaskim dnie robimy głębokie wgłębienie na środku tak, by warstwa ciasta na spodzie była bardzo cienka (inaczej urośnie w czasie piecznia i wybrzuszy nadzienie).
 Napełniamy je masą serową. 
Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem.

Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, przesmażamy z odrobiną cukru, aż lekko zmięknie. 
Na masie serowej układamy porcję rabarbaru.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C .

Mieszamy cukier puder z odrobinka mleka do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Lukrem polewamy wystudzone drożdżówki.

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. pyszne drożdżóweczki !


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń