środa, 25 maja 2016

CIASTO KUBANKA

          Od dawna miałam ochotę na to ciasto. W końcu je upiekłam. Nie zawiodłam się, ciacho okazało się bardzo smakowite. Kakaowy biszkopt, krem z Nutellą, bita śmietana... jak tu nie chcieć dokładki;) Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą alkoholu.
Źródło z moimi małymi zmianami.


Składniki (na formę 25x35cm):
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia biszkoptu:
  • likier kawowy (użyłam domowej roboty) + kilka łyżek wody
  • lub espresso z rumem
Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodajemy żółtka. 
Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
Mieszankę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt studzimy i nasączamy go likierem kawowym/kawą z rumem.

Masa budyniowa z Nutellą:
  • 2  żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szkl. mleka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3-4 łyżki Nutelli

Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. 
Pozostałe mleko zagotować, następnie wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy.
Budyń przykrywamy i studzimy.
Masło ucieramy na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy budyń. Kilka łyżek jasnej masy budyniowej odkładamy, przyda się później do bitej śmietany.
Do masy budyniowej dodajemy Nutellę i dobrze mieszamy.

Dodatkowo:
  • ok. 16 szt. jasnych herbatników
  • ok. 16 szt. kakaowych herbatników
  • ok. pół słoika ulubionego dżemu (użyłam dżemu truskawkowego z rabarbarem własnej produkcji)
  • 500g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao i starta czekolada do dekoracji

Na nasączony biszkopt wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy.
Układamy warstwę jasnych herbatników. 
Smarujemy je cienko dżemem i przykrywamy warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem, wymieszać z odłożoną porcją jasnej masy budyniowej. Można dodać śmietan-fixa.
Wykładamy na wierzch ciasta. 
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto posypujemy kakao i wiórkami z czekolady.

Smacznego życzą


1 komentarz: