czwartek, 11 lutego 2016

BUŁKI a'la KAJZERKI

            Któż nie lubi mięciutkich białych bułeczek z makiem? Postanowiłam takie przygotować. Miały wyglądać bardziej jak kajzerki, ale nieco się rozlazły;) Najważniejsze, że na smaku nic nie straciły. Delikatne, mleczne, makowe, idealne na śniadanie.


Składniki (na ok. 8-10 szt.):
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 620
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • mak, sezam do posypania
Drożdże i cukier rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy je na 10 min., aż zaczną bąbelkować i rosnąć. 
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, jajko, oliwę, sól i tyle mleka, by zagnieść elastyczne ciasto.

Jeśli jest za suche - trzeba dodać wody, zbyt kleiste - dosypać mąki. 
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby urosło (dwa razy). 
Jak już urośnie, trzeba je pokroić na ok. 8-10 kawałków i uformować bułeczki. Robimy długi wałek o średnicy ok. 1,5-2 cm, na środku zawiązujemy jak węzeł zostawiając dziurkę w środku, końce wałka zawijamy nad/pod ciasto w zależności skąd końcówka wystaje. 
Bułki przekładamy na blachę i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min.
Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem, a potem wkładamy na 20-25 min. do piekarnika.

Smacznego życzą




1 komentarz: