wtorek, 5 stycznia 2016

CORN DOGI

          Szukacie ciekawej przekąski na wieczór do filmu albo na spotkanie ze znajomymi? Polecam corn dogi, czyli parówki w cieście kukurydzianym. Do tego ulubiony dip - czosnkowy, serowy lub pomidorowy i coś niestandardowego a pysznego gotowe.
Corn dogi to amerykańskie danie popularne od połowy XX w., do tego stopnia lubiane, że doczekało się swojego święta. Obchodzone jest ono w pierwszą sobotę marca przed mistrzostwami pierwszej ligi koszykówki mężczyzn. 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 10 dobrej jakości parówek
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • ok. 230 ml mleka lub maślanki
  • 2 jajka
  • opcjonalnie garść startego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mała łyżeczka soli
  • ostra papryka w proszku
  • olej do głębokiego smażenia
  • patyczki do szaszłyków
Parówki przekrawamy na pół lub na 3 części.
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę.
W garnku rozgrzewamy tyle oleju, by można było w całości zanurzyć w nim parówki.
Każdą parówkę maczamy w cieście (najłatwiej robić to, gdy ciasto przelejemy do wysokiej szklanki lub słoika) i przekładamy do  wrzącego oleju. Smażymy partiami, aż ciasto będzie złoto-brązowe. 
Wyciągamy, odsączamy na ręczniku papierowym. 
W każdego corn doga wbijamy zjednej strony patyczek do szaszłyków.
Podajemy na ciepło z sosami, keczupem, musztardą.

Smacznego życzą


1 komentarz: