Jesienią lubię ciepłe, rozgrzewające dania na bazie warzyw z dodatkiem mięsa. Tarta cebulowa z odrobiną boczku i szynki sprawdziła się idealnie. Zachwalać nie będę, ona broni się sama swoim smakiem.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki krupczatki (ew. tortowej)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- białko jajka
Masło siekamy z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody.
Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką cienko rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę. Gdyby ciasto nieco się kruszyło, tak jak było to u mnie, można wgniatać kawałki w dno i boki, a potem ładnie uklepać.
Spód smarujemy białkiem (zapobiegnie to zbytniemu nasiąkaniu ciasta nadzieniem), nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15-20 min. w 180 st.C.
Nadzienie:
- 1 kg cebuli
- 100g boczku
- 100 g szynki (lub innej wędliny)
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szkl. śmietany
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- gałka muszkatołowa
- szczypta tymianku
- kilka plastrów sera
Boczek i wędlinę kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka.
Na suchej patelni smażymy boczek i szynkę, aż tłuszcz się nieco wytopi. Wówczas dodajemy cebulę i smażymy, aż nabierze złotego koloru.
Cebulę z mięsem przekładamy na podpieczony spód tarty.
Mieszamy śmietanę, jajka, musztardę i przyprawy. Zalewamy nią cebulę. Na wierzchu można ułożyć plastry sera.
Pieczemy 30-40 min. w 180 st.C.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz