środa, 21 października 2015

TARTA CEBULOWA

               Jesienią lubię ciepłe, rozgrzewające dania na bazie warzyw z dodatkiem mięsa. Tarta cebulowa z odrobiną boczku i szynki sprawdziła się idealnie. Zachwalać nie będę, ona broni się sama swoim smakiem.


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki (ew. tortowej)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • białko jajka
Masło siekamy z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody. 
Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką cienko rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę. Gdyby ciasto nieco się kruszyło, tak jak było to u mnie, można wgniatać kawałki w dno i boki, a potem ładnie uklepać. 
Spód smarujemy białkiem (zapobiegnie to zbytniemu nasiąkaniu ciasta nadzieniem), nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15-20 min. w 180 st.C.

Nadzienie:
  • 1 kg cebuli
  • 100g boczku
  • 100 g szynki (lub innej wędliny)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 2 jajka
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta tymianku
  • kilka plastrów sera
Boczek i wędlinę kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka.
Na suchej patelni smażymy boczek i szynkę, aż tłuszcz się nieco wytopi. Wówczas dodajemy cebulę i smażymy, aż nabierze złotego koloru.
Cebulę z mięsem przekładamy na podpieczony spód tarty.
Mieszamy śmietanę, jajka, musztardę i przyprawy. Zalewamy nią cebulę. Na wierzchu można ułożyć plastry sera.
Pieczemy 30-40 min. w 180 st.C.

Smacznego życzą





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz