środa, 16 września 2015

PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ W SOSIE CHRZANOWO-CUKINIOWYM

            Miałam ochotę na mięsny, ale lekki obiad, koniecznie z dodatkiem warzyw. Na blogu Filozofia Smaku natrafiłam na to, czego potrzebowałam - lekkie pulpety z delikatnego mięsa kurczaka, z soczystą cukinią i pysznym cukiniowo-chrzanowym sosie. Akurat na straganach pełno cukinii, to nie pozostało mi nic innego, jak zakasać rękawy i do roboty. A że roboty przy tym niewiele, to tym bardziej polecam takie letnie pulpeciki. Nawet Mój K. stwierdził, że muszę robić je częściej :)
Przepis z moimi zmianami.

Składniki (na ok. 18 pulpetów):
PULPETY:
  • ok. 700 g piersi z kurczaka zmielonej (można poprosić w sklepie o zmielenie)
  • ok. 2/3 szkl. cukinii startej na tarce o grubych oczkach 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • pól litra bulionu
Wszystkie składniki mieszamy dodając kilka łyżek mąki dla zagęszczenia konsystencji. Masa ma się kleić i nie rozpadać.
Z masy formujemy mokrymi dłońmi okrągłe pulpety. które gotujemy ok. 20 min. w wodzie z dodatkiem bulionu dla smaku. Radzę najpierw ugotować jednego, by sprawdzić, czy konsystencja masy jest dobra i się nie rozpadnie w gotowaniu.
Wyciągamy łyżką cedzakową, odkładamy.

SOS CHRZANOWO-CUKINIOWY
  • ok. 2/3 szkl. cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  • 350 g śmietany 18%
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię przesmażamy, aż będzie miękka. 
Dolewamy śmietanę, dodajemy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje, a smaki się połączą.
Jeśli sos byłby za gęsty, można dolać nieco wywaru, w którym gotowały się pulpety. Jeśli byłby za rzadki, można go zagęścić łyżką mąki.
Do sosu wrzucamy pulpety i razem chwilę gotujemy.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz