wtorek, 28 lipca 2015

CIASTO KOKOSOWO-MALINOWE

           Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio upiekłam! Jest rewelacyjne i łączy wszystko, co lubię - kruche ciasto, delikatną masę kokosową (która jest genialna!)  i soczyste maliny. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują: maliny+kokos, maliny+kakao. Po prostu idealne letnie ciasto, lekkie i pyszne.
Przepis z kuchni Lidla.
Składniki (na blachę 35x22 cm):
Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej, przesianej
  • 20 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 6 żółtek jaj
  • 180 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. 
Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:1. 
Jedną rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika. 
Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy ciasto palcami.

Warstwa kokosowa:

  • 6 białek jaj
  • 210 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe (2x40 g)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 500 g mrożonych (lub świeżych) malin
  • opcjonalnie niewielka ilość cukru pudru (do posypania ciasta)
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy wiórki wymieszane z budyniem i cukrem wanilinowym.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek.
Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę kokosową wykładamy na ciasto.
Na wierzchu układamy maliny. (Wg mnie malin mogłoby być nieco więcej, ale Mój K. stwierdził, że jest idealnie).
Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta i kroimy na drobną kostkę (lub ścieramy lub po prostu rwiemy palcami), którą posypujemy maliny.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ja z tego zrezygnowałam, ciasto i tak jest wystarczająco słodkie.
Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz