poniedziałek, 30 marca 2015

TARTA WIELKANOCNA A'LA ŻUREK

            Niedzielne śniadanie w Niedzielę Palmową. Już świątecznie. Na stole żytnie mini tarty z dodatkami jak w żurku: z białą kiełbasą, szynką, jajkiem i chrzanem. Pysznie! Ciasto warto przygotować i upiec dzień wcześniej, by z rana tylko wlać nadzienie i zapiec. 

Składniki (na 2 mini tarty o średnicy 11 cm):
Ciasto:
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej lub pełnoziarnistej
  • 30g masła, miękkiego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
W misce zmieszać mąki z solą, dodać masło w kawałkach i wodę, miarkujcie łyżki dotąd, aż ciasto będzie już dobrze lepić. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na pół, każdą część wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim wysmarowaną masłem formę, nadmiar odkrawamy. Nakłuwamy widelcem (by ciasto w pieczeniu nie bąblowało) i pieczemy 15-20 min. w 180 st.C.

Nadzienie:
  • 1 pętko białej kiełbasy
  • 2 plasterki szynki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 jajka świeże
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
Kiełbasę i szynkę kroimy w drobną kostkę. 
Jajka na twardo kroimy w plastry, odkładamy 6 najładniejszych plasterków z żółtkiem, resztę siekamy i mieszamy z szynką i kiełbasą. 
Świeże jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, chrzanem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Do upieczonych "miseczek" z ciasta wrzucamy mięso z jajkiem, zalewamy masą jajeczno-śmietanową, na wierzchu układamy plasterki jajka.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C.
Podawałam posypane natką pietruszki.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz