Niedzielne śniadanie w Niedzielę Palmową. Już świątecznie. Na stole żytnie mini tarty z dodatkami jak w żurku: z białą kiełbasą, szynką, jajkiem i chrzanem. Pysznie! Ciasto warto przygotować i upiec dzień wcześniej, by z rana tylko wlać nadzienie i zapiec.
Składniki (na 2 mini tarty o średnicy 11 cm):
Ciasto:
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki żytniej lub pełnoziarnistej
- 30g masła, miękkiego
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
W misce zmieszać mąki z solą, dodać masło w kawałkach i wodę, miarkujcie łyżki dotąd, aż ciasto będzie już dobrze lepić. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na pół, każdą część wałkujemy na cienki placek, wykładamy nim wysmarowaną masłem formę, nadmiar odkrawamy. Nakłuwamy widelcem (by ciasto w pieczeniu nie bąblowało) i pieczemy 15-20 min. w 180 st.C.
Nadzienie:
- 1 pętko białej kiełbasy
- 2 plasterki szynki
- 2 jajka na twardo
- 2 jajka świeże
- 2 łyżki śmietany
- 1 czubata łyżka chrzanu
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
Kiełbasę i szynkę kroimy w drobną kostkę.
Jajka na twardo kroimy w plastry, odkładamy 6 najładniejszych plasterków z żółtkiem, resztę siekamy i mieszamy z szynką i kiełbasą.
Świeże jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, chrzanem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Do upieczonych "miseczek" z ciasta wrzucamy mięso z jajkiem, zalewamy masą jajeczno-śmietanową, na wierzchu układamy plasterki jajka.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st.C.
Podawałam posypane natką pietruszki.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz