wtorek, 24 lutego 2015

LENIWE

                Lubię wszelkiego rodzaju kluski, placki itp. Lubię lekkie i szybkie w przygotowaniu obiady. Lubię kuchnię polską. Leniwe - kluski lub pierogi, różnie się je nazywa - łączą wszystkie te elementy. Czasem fajnie odejść od niekiedy mocno kombinowanych dań z kuchni międzynarodowych, by skosztować czegoś z polskiej klasyki. Tak dla równowagi;) A takie twarogowe leniwe z cukrem, śmietaną, cynamonem lub owocami są po prostu pyszne! 

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • cukier do smaku (wedle uznania)
  • szczypta soli
 Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, formujemy wałki i ukośnie kroimy jak kopytka. Jeśli nie gotujemy ich od razu, to układamy na oprószonej mąką stolnicy. Gotujemy we wrzątku z odrobiną oleju (by się nie posklejały) kilka minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. 
Podawałam z kleksem śmietany z cukrem oraz z wiśniami z kompotu, posypane cynamonem.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz