Lubię wszelkiego rodzaju kluski, placki itp. Lubię lekkie i szybkie w przygotowaniu obiady. Lubię kuchnię polską. Leniwe - kluski lub pierogi, różnie się je nazywa - łączą wszystkie te elementy. Czasem fajnie odejść od niekiedy mocno kombinowanych dań z kuchni międzynarodowych, by skosztować czegoś z polskiej klasyki. Tak dla równowagi;) A takie twarogowe leniwe z cukrem, śmietaną, cynamonem lub owocami są po prostu pyszne!
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500 g półtłustego twarogu
- 1,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- cukier do smaku (wedle uznania)
- szczypta soli
Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, formujemy wałki i ukośnie kroimy jak kopytka. Jeśli nie gotujemy ich od razu, to układamy na oprószonej mąką stolnicy. Gotujemy we wrzątku z odrobiną oleju (by się nie posklejały) kilka minut od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Podawałam z kleksem śmietany z cukrem oraz z wiśniami z kompotu, posypane cynamonem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz