piątek, 12 grudnia 2014

EGGNOG

             Co piją Amerykanie w okresie Świąt Bożego Narodzenia? Egg nog (lub eggnog). Postanowiłam i ja go spróbować. Ten słodki jajeczno-korzenny napój przybył do Stanów wraz z brytyjskimi emigrantami w XVIII w. zasiedlającymi kolonie w Ameryce. W Anglii cieszył się szczególną popularnością wśród arystokracji. I wcale się temu nie dziwię. Napój ten idealnie sprawdza się w zimowe wieczory. Pity na ciepło - rozgrzewa, pity na zimno też - za sprawą dodatku brandy lub rumu. Jest słodki, treściwy, ale jednocześnie lekki i puszysty. Szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu dodaje wyrazistości w smaku. Przyjemnie schować się z nim pod kocykiem;) Pyszny!

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml ciemnego rumu lub brandy
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • nasiona z połowy laski wanilii
Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z gałką muszkatołową, cynamonem i wanilią, mają być prawie gorące. 
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy do nich zagotowane mleko ze śmietanką - należy robić to pomału, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Następnie całość przelewamy do rondelka i chwilę podgrzewać, nieustannie mieszając, żeby likier nieco zgęstniał. 
Dodać rum, lekko wymieszać. Można odstawić do przestudzenia, jeśli chcemy pić go na zimno.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie bardzo delikatnie łączymy ją z napojem. 
Można podawać z kleksem bitej śmietany, posypany cynamonem i/lub gałką muszkatołową. 
Tradycyjnie pije się go w letniej temperaturze, ale na ciepło też jest pyszny. Przechowywać w lodówce. 

Cheers!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz