piątek, 17 października 2014

CHLEB PSZENNY Z PESTKAMI DYNI

            Wczoraj wszyscy domowi i nie tylko piekarze świętowali Międzynarodowy Dzień Chleba. Upiekłam i ja. Miękki, delikatny chleb z pestkami dyni. Lubię pestki dyni. W pieczywie sprawdzają się idealnie. 


Składniki:
  • 20g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 3 garści pestek dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok. 200ml wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w odrobinie ciepłej wody, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z pestkami dyni, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy ok. 1 godz. w 180st.C. Na 10-15 min. przed końcem wyjmujemy z formy i dopiekamy, by skórka była z każdej strony chrupiąca. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz