piątek, 12 września 2014

AIR MAIL

             Czuć już jesień w powietrzu. W chłodniejsze dni sprawdza się herbata z miodem i cytryną. A co powiecie na drinka z miodem i cytryną? A do tego szampan? Naprawdę fajne połączenie. Moja pierwsza myśl po pierwszym łyku: "Sprawdzi się w zimowe wieczory":)
Poniżej moja wersja klasycznego drinka Air Mail, o którym wzmianki po praz pierwszy pojawiły się w 1949 r. w wydawnictwie pt. "Handbook for Hosts". Skąd nazwa? Nie wiadomo. Uleciała wraz z końcem świetności ery poczty lotniczej.


Składniki:

  • 40 ml rumu (powinien być ciemny, dałam jasny)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 20 ml soku z cytryny
  • duży chlust wina musującego
  • ewentualnie nieco toniku
W szejkerze na lodzie mieszamy wszystkie składniki poza szampanem. Przelewamy do szklanki, dolewamy wino musujące i ewentualnie tonik. 

Cheers!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz