Na moim balkonowym ogrodzie posadziłam miętę truskawkową. Za zwyczajną miętą nie przepadam, truskawkowa natomiast ma fantastyczny słodkawy i lekko pieprzowy smak. Świetnie sprawdza się w mojito nadając mu lekko owocowego smaku. Klasycznego mojito nie lubię, za to "truskawkowe" mojito od wczoraj darzę uwielbieniem;)
Mojito narodziło się na Kubie w czasach przed rewolucją (lata 50. XX w.), kiedy to połączono ogólnie dostępne na wyspie składniki: miętę, trzcinę cukrową, limonkę i rum tworząc orzeźwiający drink idealny w upalne kubańskie noce. Nie tylko Kubańczycy, ale i turyści pokochali ten koktajl. Niestety poza Kubą był on trudny do przygotowania z racji kłopotów ze zdobyciem składników*. Po raz pierwszy mojito zaistniało w USA w latach 60. XX w. w menu nowojorskiej restauracji latyno-amerykańskiej La Fonda del Sol. Początkowo nazywane było Mojito Criollo (kreolskie), ale szybko rozpowszechniło się jako po prostu mojito**
W barze La Bodeguita w Hawanie wisi na ścianie oprawiona serwetka z napisem "My Mojito in La Bodeguita" rzekomo napisanym przez samego Ernesta Hemingwaya. Ma to świadczyć o tym, że pisarz najchętniej pijał mojito w tym właśnie lokalu***.
*Tampa Bay Magazine. Wrz-Paź 2002, s. 154
*The Essential Cocktail: The Art of Mixing Perfect Drinks. Dale DeGroff. Random House LLC, 2010
*Speakeasy: The Employees Only Guide to Classic Cocktails Reimagined. Jason Kosmas, Dushan Zaric. Random House LLC, 2010, s.79
Składniki (na dużą szklankę):
- garść listków mięty, u mnie truskawkowej
- 80 ml jasnego rumu
- 2 małe łyżeczki brązowego cukru
- 15 ml soku z limonki
- woda gazowana lub tonik do dopełnienia (opcjonalnie)
W wysokiej szklance miażdżymy/ubijamy miętę z cukrem i sokiem z limonki. Dodajemy dużo kruszonego lodu, ok. nawet 2/3 szklanki. Dolewamy rum i wodę/tonik. Mieszamy, pijemy.
Cheers!
Przepis wg IBA (International Bartenders Association) na mojito:
- 40 ml White Cuban Rum
- 30 ml Fresh lime juice
- 6 Mint sprigs
- 2 teaspoons white sugar
- Soda water
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz