piątek, 6 czerwca 2014

GULASZ POD CIASTEM DROŻDŻOWYM

              Wiosenny gulasz z polędwiczki wieprzowej z cukinią, papryką i pieczarkami. Zapieczony pod "czapeczką" z ciasta drożdżowego. Kiedyś w kołobrzeskiej restauracji podano mi zapiekankę w naczyniu żaroodpornym przykrytym drożdżowym plackiem. Stąd pomysł na takie przygotowanie gulaszu. Poza tym uwielbiam maczać świeże pieczywko w mięsno-warzywnym sosiku:) Danie bardzo smakowite, sycące, ale niezbyt ciężkie za sprawą sporej ilości warzyw w stosunku do ilości mięsa. Chlebek-czapeczka także pyszny - delikatne i puchate pieczywo;)

Składniki (na 4-5 porcji):
Ciasto:
  • 15g świeżych drożdży
  •  2 szkl. maki
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Drożdże rozrabiamy w 50 ml ciepłej wody ze szczypta mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy rozczyn, ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy do naoliwionej miski (ciasto nie przywrze do naczynia) i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, rozciągamy je na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy miseczek do zapiekania gulaszu.

Gulasz:
  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • kilka łyżek mąki
  • 1 por, biała część
  • 1 nie za duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 200g pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie 3 ziarnka
  • 1 duży liść laurowy
  • po pół łyżeczki posiekanego rozmarynu i majeranku
  • olej do smażenia
Pieczarki kroimy w ćwiartki lub ósemki (jeśli są duże) i lekko przesmażamy.
Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy. Podobnie cukinię i paprykę pokrojone w półplasterki i kostkę smażymy razem do na półmiękko. 
Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, na razie nie podgrzewamy. Pieczarki odkładamy.
Polędwiczkę kroimy w kostkę ok. 1-1,5 cm, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy ok. 10 min. z obu stron. Dodajemy do warzyw w garnku. Na patelnię po polędwiczkach wrzucamy zgnieciony nożem czosnek, wlewamy wino i redukujemy o połowę. Przelewamy je do warzyw z mięsem. Dolewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem, ziołami i gotujemy 20 min. Można doprawić do smaku. Po ugotowaniu dokładamy pieczarki i już nie gotujemy.
Gulasz przekładamy do miseczek żaroodpornych do 2/3 wysokości (sos bulgocze w czasie pieczenia i może lekko wypłynąć). Rant smarujemy masłem i nakładamy placki z ciasta drożdżowego, które dociskamy do ścianek naczynia od zewnątrz. Na środku robimy dziurkę, przez którą uciekać będzie gorąca para z bulgoczącego gulaszu. Pieczemy 30 min. w 180 st.C.

Smacznego!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz