Niedzielne śniadanie. Lekkie, słodkie, letnie, gdyż "w ogrodzie" czyli na moim mini-balkonie i z dodatkiem truskawek. Omlet cesarski ze słodkim jogurtem naturalnym i musem truskawkowym. Pychota!
Omlet ten z niemiecka zwany Keisserschmarrn nazwę wziął od austriackiego cesarza Franciszka Józefa I, który bardzo upodobał sobie to danie na śniadanie.
Omlet ten z niemiecka zwany Keisserschmarrn nazwę wziął od austriackiego cesarza Franciszka Józefa I, który bardzo upodobał sobie to danie na śniadanie.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- cukier puder
- starta czekolada mleczna
- truskawki
- jogurt naturalny
- cukier
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z mąką, cukrem, jogurtem i mlekiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pianę do masy z żółtek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę omletową przelewamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano na małym ogniu. Gdy spód się zrumieni, dzielimy omlet na kawałki, które przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej na złoty kolor. Omletowe kawałki przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą. Podawałam z osłodzonym jogurtem naturalnym i musem ze zmiksowanych truskawek.
Smacznego!
Bardzo lubię ten omlet :0
OdpowiedzUsuń