Kto lubi serniki? Ja baaaardzo! Najlepiej takie delikatne i kremowe. Takie są te mini-serniczki. Po co tracić czas na wyciąganie z lodówki ciasta, gdy chce się ukroić tylko 1 kawałek? Takie małe gotowe "jednorazowe" porcyjki są idealne. Szybko się je chwyta i... szybko znikają;)
Przepis ze sprawdzonego wielokrotnie przeze mnie przepisu na sernik.
Składniki (na kilkanaście foremek do muffinek):
Masa serowa:
- 700g sera mielonego (użyłam z wiaderka)
- 3 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 torebki budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche na spód:
- 150 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- 25 g cukru pudru,
- 2 żółtka
Dodatkowo (opcjonalnie):
- winogrona (po 1 gronie lub jego połówce na każdą sztukę miniserniczka)
Spód: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i wykrawamy koła nieco większe od foremek. Krążkami coasta wykładamy natłuszczone foremki.
Opcja 2 na ciasto: herbatniki (ok. 150 g) zmielić na pył, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać z rozpuszczonym masłem (50 g). Wyłożyć na dno foremek do muffinek.
W obu przypadkach podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 7-10 min. Przestudzić.
Opcja 2 na ciasto: herbatniki (ok. 150 g) zmielić na pył, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać z rozpuszczonym masłem (50 g). Wyłożyć na dno foremek do muffinek.
W obu przypadkach podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 7-10 min. Przestudzić.
Przygotować masę serową: ser, jajka, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i wszystko razem krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do foremek na muffinki z podpieczonymi spodami. Na wierzchu ułożyć połówkę winogrona lub całe gronko.
Wstawić do piekarnika. Piec
pierwsze 15 min. w 190st.C, a następnie 20-25 min. w 160st.C. Po
wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie
uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto
pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych
drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i
jeszcze nigdy mi nie opadł:)
Sernik tylko dla prawdziwych mężczyzn ;)
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być :)
Dokładnie tak! Bo prawdziwi mężczyźni są sernikożercami ;)
UsuńSerniczki wyszły obłędne ;) polecam przepis. Dobra alternatywą dla winogrona są jagody, jeszcze lepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńw przepisie jest mowa o dnie z herbatników których nie ma w składnikach natomiast na zdjęciu serniczków spodu z herbatnikow nie ma. Czyżby dno było jedynie opcjonalnie?
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi:) Już poprawiłam przepis. Spody można robić z tradycyjnego ciasta kruchego albo z herbatników. Na zdjęciach ciastowych spodów/foremek nie widać, gdyż wyszły bardzo jasne, nie przyrumieniałam za bardzo. Ale zapewniam, że są;)
Usuń