wtorek, 6 maja 2014

MINI SERNICZKI jak cycuszki;)

              Kto lubi serniki? Ja baaaardzo! Najlepiej takie delikatne i kremowe. Takie są te mini-serniczki. Po co tracić czas na wyciąganie z lodówki ciasta, gdy chce się ukroić tylko 1 kawałek? Takie małe gotowe "jednorazowe" porcyjki są idealne. Szybko się je chwyta i... szybko znikają;)
Przepis ze sprawdzonego wielokrotnie przeze mnie przepisu na sernik.


Składniki (na kilkanaście foremek do muffinek):

Masa serowa:
  • 700g sera mielonego (użyłam z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 torebki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto kruche na spód:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • 25 g cukru pudru,
  • 2 żółtka
Masło razem z mąką posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na ok.3 mm, wykrawać krążki i wylepiać nimi foremki. Piec w 180-190 st.C ok. 10 min do lekkiego zrumienienia.

Dodatkowo (opcjonalnie):
  • winogrona (po 1 gronie lub jego połówce na każdą sztukę miniserniczka)

Spód: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i wykrawamy koła nieco większe od foremek. Krążkami coasta wykładamy natłuszczone foremki.
Opcja 2 na ciasto: herbatniki (ok. 150 g) zmielić na pył, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać z rozpuszczonym masłem (50 g). Wyłożyć na dno foremek do muffinek.
W obu przypadkach podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 7-10 min. Przestudzić. 

Przygotować masę serową: ser, jajka, cukier, budyń i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce i wszystko razem krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. 

Masę serową wylać do foremek na muffinki z podpieczonymi spodami. Na wierzchu ułożyć połówkę winogrona lub całe gronko.
Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min. w 190st.C, a następnie 20-25 min. w 160st.C. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić ciasto w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach do  całkowitego wystudzenia. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie i się ładnie upiecze. Długie studzenie przy uchylonych drzwiczkach spowoduje, że ciasto nie opadnie. Zawsze tak piekę sernik i jeszcze nigdy mi nie opadł:)

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Sernik tylko dla prawdziwych mężczyzn ;)
    Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Bo prawdziwi mężczyźni są sernikożercami ;)

      Usuń
  2. Serniczki wyszły obłędne ;) polecam przepis. Dobra alternatywą dla winogrona są jagody, jeszcze lepiej smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. w przepisie jest mowa o dnie z herbatników których nie ma w składnikach natomiast na zdjęciu serniczków spodu z herbatnikow nie ma. Czyżby dno było jedynie opcjonalnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi:) Już poprawiłam przepis. Spody można robić z tradycyjnego ciasta kruchego albo z herbatników. Na zdjęciach ciastowych spodów/foremek nie widać, gdyż wyszły bardzo jasne, nie przyrumieniałam za bardzo. Ale zapewniam, że są;)

      Usuń