wtorek, 29 kwietnia 2014

LASAGNA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

           Długo za mną chodziła lasagna. Miała być tradycyjna, mięsna, ale w ostatniej chwili pomyślałam, że ciekawsza będzie dwukolorowa - łososiowo-szpinakowa. Podkręcona marchewką. Pyszne zestawienie smaków! Miękki makaron + delikatny w konsystencji, ale wyrazisty w smaku farsz. Syte, ale nie ciężkie danie. Mięsna lasagna musi jeszcze poczekać;)
Sugerowałam się przepisem z bloga gotuję, bo lubię wprowadzając zmiany.


Składniki (na formę 18x28 cm / ok. 5-6 porcji):

Farsz szpinakowy:
  • 2 paczki po 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu. Smażymy go na maśle z drobno posiekanym czosnkiem. Pod koniec dodajemy śmietanę i przyprawy, dokładnie mieszamy.

Farsz łososiowy:
  • ok. 600 g świeżego łososia
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Łososia pozbawiamy ości. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy go na maśle z obu stron. Nie musi być dokładnie usmażony, dojedzie w czasie pieczenia). Łososia rozdrabniamy i mieszamy ze startą marchewką. Doprawiamy do smaku (można dodać koperek).

Sos:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki)
  • 500 ml mleka
  • 200 g sera cheddar (lub innego o wyrazistym smaku)
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły, a następnie zalewamy je mlekiem i intensywnie mieszamy, by nie zrobiły się grudki (najlepiej trzepaczką lub specjalną trzepaczką do sosów). Sos będzie gęstniał. Solimy, pieprzymy i dodajemy sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos o odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser żółty do sosu  - odkładając 2 garści, które posłużą do posypania wierzchu lasagni - i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

  • kilka-kilkanaście płatów makaronu lasagne, u mnie zmieściły się 3 płaty w każdej z trzech warstw
  • masło do wysmarowania formy
Makaron gotujemy bardzo al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Najlepiej gotować po 3-4 płaty na raz, by płaty się nie posklejały. 
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu. Układamy warstwę następujące warstwy: makaron, szpinak, sos, makaron, łosoś, sos, makaron, sos. Ostatnia warstwa makaronu musi być dobrze przykryta sosem. Lasagne pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na 10 min. przed końcem posypujemy serem i pieczemy w funkcji grill, by ser się ładnie zapiekł.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. jakie cudo, smakowite

    zapraszam na konkurs makaronowy
    http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html

    OdpowiedzUsuń