Odkąd sama piekę chleb, staram się wyszukiwać rożne ciekawe (i odbiegające od siebie) przepisy na pieczywa. Gdy zobaczyłam ten przepis, postanowiłam go sprawdzić. I nie zawiodłam się. Mój chlebek nie wyszedł tak pulchny jak w oryginale, ale okazał się naprawdę fajny. Taki jak lubię - z dużą ilością ziaren, lekko wilgotny, miękki. Pyszny i zdrowy, a więc do powtórzenia:)
Cytuję z moimi drobnymi zmianami.
Składniki:
* 1 szkl. otrębów pszennych
* 1 szkl. mieszanki płatków owsianych, żytnich i orkiszowych
* 1/2 szkl. nasion słonecznika
* 1/2 szkl. ciepłej wody
* 200 g jogurtu naturalnego (mały pojemnik)
* 20 g świeżych drożdży
* 1,5 łyżki miodu
* 1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szkl. wody
Do miski wsypać suche składniki. W wodzie rozrobić miód i drożdże -
wlać do miski, dodać jogurt i dobrze wymieszać. Miskę przykryć
szczelnie np. ściereczką i odstawić na co najmniej 4 godz.
(najlepiej na noc).
Po tym czasie dodać:
Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy tylko tyle, aby składniki dobrze
się wymieszały. Miskę przykryć i znowu odstawić na ok. 60-90 minut.
Po tym czasie dodać:
* 1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szkl. wody
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać łopatką
powierzchnię i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić
na ok. 40-60 minut. W tym czasie dobrze nagrzać piekarnik, ustawiając
temp 220st. C.
Wstawić blaszkę z chlebem, piec ok 60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć
temperaturę do 200 st. C. Po wyłączeniu pieca pozostawić chleb w
piekarniku jeszcze 20 minut. Chleb ma dosyć ciężkie i wilgotne wnętrze,
musi więc być dobrze wystudzony przed krojeniem - najlepiej jeśli
chlebek owinięty w płócienną ściereczkę pozostawimy do następnego dnia.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń