niedziela, 6 kwietnia 2014

CHLEB OTRĘBOWY

                Odkąd sama piekę chleb, staram się wyszukiwać rożne ciekawe (i odbiegające od siebie) przepisy na pieczywa. Gdy zobaczyłam ten przepis, postanowiłam go sprawdzić. I nie zawiodłam się. Mój chlebek nie wyszedł tak pulchny jak w oryginale, ale okazał się naprawdę fajny. Taki jak lubię - z dużą ilością ziaren, lekko wilgotny, miękki. Pyszny i zdrowy, a więc do powtórzenia:)
Cytuję z moimi drobnymi zmianami.


Składniki:
*  1 szkl. otrębów pszennych
*  1 szkl. mieszanki płatków owsianych, żytnich i orkiszowych
*  1/2 szkl. nasion słonecznika
*  1/2 szkl. ciepłej wody
*  200 g jogurtu naturalnego (mały pojemnik)
*  20 g świeżych drożdży
*  1,5 łyżki miodu

*  1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej
*  1 łyżeczka soli
*  1/2 szkl. wody


Do miski wsypać suche składniki.  W wodzie rozrobić miód i drożdże - wlać do miski, dodać jogurt i dobrze wymieszać.  Miskę przykryć szczelnie np. ściereczką i odstawić na co najmniej 4 godz. (najlepiej na noc).
Po tym czasie dodać:
*  1,5 szkl. mąki pszennej chlebowej
*  1 łyżeczka soli
*  1/2 szkl. wody
Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy tylko tyle, aby składniki dobrze się wymieszały.  Miskę przykryć i znowu odstawić na ok. 60-90 minut.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać łopatką powierzchnię i przykryć ściereczką.  Ponownie odstawić na ok. 40-60 minut.  W tym czasie dobrze nagrzać piekarnik, ustawiając temp 220st. C.
Wstawić blaszkę z chlebem, piec ok 60 minut.  Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C.  Po wyłączeniu pieca pozostawić chleb w piekarniku jeszcze 20 minut.  Chleb ma dosyć ciężkie i wilgotne wnętrze, musi więc być dobrze wystudzony przed krojeniem - najlepiej jeśli chlebek owinięty w płócienną ściereczkę pozostawimy do następnego dnia.  
Smacznego!


1 komentarz: