Absolutnie fantastyczny drink! Chyba zamarzyło mi się lato wraz z pojawiającym się coraz częściej słońcem. Co powiecie na egzotyczny drink na bazie mango z nutą kokosu? Do tego śmietanka, czekolada i... jestem w prawie w egzotycznym raju;) Dla wielbicieli złocistych mango, takich jak ja. I niech Was nie zwiedzie pierwszy łyczek - słodycz mango zagłusza alkohol;)
Składniki:
- pół bardzo dojrzałego (miękkiego) mango
- 40 ml jasnego rumu
- 15 ml likieru typu Malibu
- lód - pół na pół kostki zamrożonego mleka i wody
- słodka śmietanka i tarta mleczna czekolada do dekoracji
Mango, jeśli jest bardzo miękkie, rozgniatamy widelcem na papkę. Jeśli nie, miksujemy blenderem. W szejkerze mieszamy papkę z mango, rum, likier kokosowy i oba rodzaje lodu. Intensywnie wstrząsamy przez kilkanaście sekund. Przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy delikatnie polewając śmietanką i posypując czekoladą.
Ważna uwaga: esencją tego koktajlu jest użycie kostek zamrożonego mleka lub zwykłego lodu + śmietanka kremówka. To właśnie mleko/śmietanka nadają delikatności i smaczku drinkowi podbijając smak mango. Próbowałam z samym lodem - mało smaczne;)
Ważna uwaga: esencją tego koktajlu jest użycie kostek zamrożonego mleka lub zwykłego lodu + śmietanka kremówka. To właśnie mleko/śmietanka nadają delikatności i smaczku drinkowi podbijając smak mango. Próbowałam z samym lodem - mało smaczne;)
Cheers!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz