czwartek, 27 lutego 2014

SAŁATKA Z SZYNKĄ PROSCIUTTO I MOZARELLĄ

                 Przypadający dziś Dzień Pączka - Dniem Pączka, ale kiedyś się skończy. A wtedy na obciążony żołądek przyda się coś lekkiego. Np. kolorowa sałatka z rukoli, szynki długo dojrzewającej, mozzarelli i pomidorków. Po prostu wyśmienita! A do tego czosnkowa grzanka lub tostowany chleb i pyszne, lekkie ale sycące danie gotowe. 


Składniki (na 1 porcję):

  • duża garść liści rukoli
  • duża garść porwanych liści sałaty lodowej
  • 2 plastry szynki długo dojrzewającej typu prosciutto
  • 1/3-1/2 kulki mozzarelli
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli
  • i łyżka kaparków
Sos winegret
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobina musztardy
  • nieco soku z cytryny (ok. 1/2 łyżeczki)
Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki (łatwiej będzie się ją jadło), mieszamy ją z porwanymi liśćmi sałaty lodowej. Na sałatach układamy kawałki szynki, mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, pomidorki przekrojone na pół oraz cebulę w pół- lub ćwierćplasterkach. Posypujemy kaparami. 
W słoiczku łączymy wszystkie składniki sosu i intensywnie wstrząsamy. Skrapiamy nim sałatkę. 
Podawałam z czosnkowymi grzankami.

Smacznego!



2 komentarze: