Przypadający dziś Dzień Pączka - Dniem Pączka, ale kiedyś się skończy. A wtedy na obciążony żołądek przyda się coś lekkiego. Np. kolorowa sałatka z rukoli, szynki długo dojrzewającej, mozzarelli i pomidorków. Po prostu wyśmienita! A do tego czosnkowa grzanka lub tostowany chleb i pyszne, lekkie ale sycące danie gotowe.
Składniki (na 1 porcję):
- duża garść liści rukoli
- duża garść porwanych liści sałaty lodowej
- 2 plastry szynki długo dojrzewającej typu prosciutto
- 1/3-1/2 kulki mozzarelli
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli
- i łyżka kaparków
Sos winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- odrobina musztardy
- nieco soku z cytryny (ok. 1/2 łyżeczki)
Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki (łatwiej będzie się ją jadło), mieszamy ją z porwanymi liśćmi sałaty lodowej. Na sałatach układamy kawałki szynki, mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, pomidorki przekrojone na pół oraz cebulę w pół- lub ćwierćplasterkach. Posypujemy kaparami.
W słoiczku łączymy wszystkie składniki sosu i intensywnie wstrząsamy. Skrapiamy nim sałatkę.
Podawałam z czosnkowymi grzankami.
Smacznego!
apetycznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) Uwielbiam sałatki z włoskimi składnikami.
OdpowiedzUsuń