niedziela, 5 stycznia 2014

OMLET BISZKOPTOWY Z DŻEMEM

              Niedzielne śniadanie. Na słodko. Na dobry początek dnia. Dla humoru. Pysznie!


Składniki (na 1 szt.):
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Miksujemy żółtka z mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna mieć konsystencję pół-płynną. Drewnianą łyżką Mieszamy pianę z masą z żółtek. Placek smażymy na odrobinie oleju na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty, omlet delikatnie przekładamy na drugą stronę. Ja robię to przekładając go najpierw na talerz, a następnie z talerza na patelnię surową stroną do dołu. Smażymy krótką chwilę. Omlet podałam posmarowany ulubionym dżemem, u mnie morelowy domowej roboty z przydomowej morelki;)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale puchacz ! Takie grubaski lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam biszkoptowe omlety. zdecydowanie mój faworyt wśród śniadań :)
    bardzo sympatyczny blog. widać, że z pasją :)

    OdpowiedzUsuń