wtorek, 10 grudnia 2013

PIEROGI Z ŁOSOSIEM I DORSZEM

                Wczoraj proponowałam zupę rybną z łososia i dorsza, do której podałam pierożki a'la ravioli z nadzieniem z tychże ryb, na których gotowałam zupę. Pierogi wyszły pyszne! Delikatne ciasto, lekki farsz rybny idealnie komponujący się z zupą, dzięki czemu danie staje się treściwsze i ciekawsze. Takie pierożki podane z surówką lub warzywami na parze mogą również stanowic wspaniałe samodzielne danie.


Składniki (na ok. 15 szt.):
  • 1 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 szkl. ciepłej wody lub nieco mniej
Farsz:
  • mięso łososia i dorsza z zupy rybnej
  • 1 mała pietruszka z tejże zupy
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przesianą mąkę wsypujemy do miski lub na blat, robimy po środku dołek i wbijamy jajko. Następnie dodajemy jogurt, olej i sól. Całość mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się poddawać. Przykrywamy miską i odstawić na około 10-15 minut. 

W tym czasie przygotowujemy farsz: mięso ryb dokładnie rozdrabniamy. Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy do niej mięso ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. 

Gdy ciasto odstoi swoje, dzielimy je na 2 części. Każdą cienko wałkujemy na kształt prostokąta, oba o identycznych rozmiarach. Na jeden placek nakładamy w niewielkich odstępach po łyżce farszu. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta, przestrzenie między farszem dociskamy palcem. Kroimy wzdłuż i w szerz wykrawając kwadratowe pierożki. U mnie o boku ok. 4-5 cm. Sklejamy je widelcem. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka chwil od momentu wypłynięcia. 

Smacznego!


A tak prezentowały się w zupie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz