Od dawna planowałam upiec taką pizzę. W takiej wersji jadłam ją dawno temu u znajomej. Od tego czasu chodziła za mną i chodziła, aż się nachodziła. Bardzo lubię szpinak. W połączeniu z jajkiem na miękko smakuje rewelacyjnie!
Składniki (na 1 dużą pizzę):
- 1,5 szkl. mąki
- 15g świeżych drożdży
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- po pół łyżeczki soli i cukru
- opakowanie 500 g mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli
- 4-5 jajek
Robimy rozczyn: rozkruszamy drożdże, zalewamy je ok. 50ml ciepłej
wody, dokładnie mieszamy z cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy do "ruszenia", czyli aż się zapieni. Mieszamy mąkę, sól i dolewamy oliwę i rozczyn i tyle wody, by powstało dość luźne,
elastyczne ciasto. Dokładnie zagniatamy, odstawiamy na co najmniej 40 min. do podwojenia jego objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub rozciągamy rękami na cienki placek i układamy go na blasze.
W czasie, gdy ciasto na pizzę rośnie, przesmażamy szpinak tak, by pozbyć się jak największej ilości wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Szpinak wykładamy na ciasto, robimy 4-5 szerokich zagłębień, w które później wbijemy jajka. Szpinak obkładamy mozzarellą pomijając zagłębienia. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 230st.C. na 5 min. Po tym czasie wybijamy jajka w zagłębienia i wstawiamy jeszcze na ok. 5 min. Ale trzeba bacznie pilnować, czy żółtko się nie ścina. Białko ma być ścięte, a żółtko płynne.
Szpinak wykładamy na ciasto, robimy 4-5 szerokich zagłębień, w które później wbijemy jajka. Szpinak obkładamy mozzarellą pomijając zagłębienia. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 230st.C. na 5 min. Po tym czasie wybijamy jajka w zagłębienia i wstawiamy jeszcze na ok. 5 min. Ale trzeba bacznie pilnować, czy żółtko się nie ścina. Białko ma być ścięte, a żółtko płynne.
Smacznego!
A tu jajo spłynęło ;) |
Też lubię taka pizzę! :)
OdpowiedzUsuńJA również ;D
Usuń