Gulasz idealny na jesienne dni. Danie rozgrzewające na pewno ciało, a czy udało mi się nim rozgrzać pewne serce? Chyba nie...
Delikatne, rozpadające się w ustach mięsko, warzywka, pieczarki i pyszny sosik. Całość jak dla mnie pycha! Podawałam z kopytkami.
Sugerowałam się przepisem z bloga Oliwka w czekoladzie.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 500 ml bulionu (użyłam z kostki)
- 1 mały koncentrat pomidorowy 100 g
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- słodka i ostra papryka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Mięso przekładamy do większego garnka, a na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy ją do mięsa, zalewamy bulionem, wrzucamy listki laurowe oraz ziela angielskie, przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min., aby mięso nieco zmiękło. Kroimy paprykę, ogórki oraz pieczarki i wrzucamy do garnka, chwilę podduszamy. Następnie dodajemy koncentrat oraz zahartowaną wywarem śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego!
pyszne konkretne danie:)
OdpowiedzUsuń