wtorek, 8 października 2013

TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO I WYTRAWNIE

                Niedzielne śniadanie. Pora relaksu. Można pozwolić sobie na coś extra. Tosty francuskie, czyli pieczywo smażone w jajku. Lekkie, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Z ulubionymi dodatkami - u mnie w wersji wytrawnej z serem, pomidorem i ziołami, a w wersji słodkiej, na deserek - z miodem i śliweczką :)


Składniki (na 3 tosty):
  • 3 kromki chleba (dio wersji słodkiej najlepsze jest jakieś lekkie pieczywo np. chałka, bułeczka maślana, chocby kajzerka)
  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • sól
  • olej do smażenia (lub masełko)
Do tostów wytrawnych:
  • 2 plastry sera żółtego
  • szczypiorek
  • listki bazylii
  • posiekany szczypiorek
Do tostów na słodko:
  • miód
  • owoce (np. śliwki)
Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka w głębokim talerzu, solimy.
Tosty obtaczamy dokładnie, ale delikatnie w jajku i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem na małym ogniu. Smażymy na złoty kolor. Na tosty wytrawne układamy plastry sera. Kromki przekładamy na naczynie do zapiekania i chwilę podpiekamy, by ser się rozpuścił. Wyciągamy, kładziemy plastry pomidora, posypujemy szczypiorkiem i listkami bazylii.
Gorące tosty na słodko można posypać cukrem pudrem lub polać miodem jak u mnie. Dodajemy owoce mmmm... miodzio;) 
Podajemy gorące.

Smacznego!



1 komentarz: