czwartek, 12 września 2013

TARTA DROŻDŻOWA Z PAPRYKĄ, CHORIZO I FETĄ

                Miała być tradycyjna, na kruchym cieście. Jednak w między czasie zmieniłam zdanie i zrobiłam ciasto drożdżowe, takie grube, puszyste, pyszne. Z wyglądu przypomina nieco pizzę. W smaku jest jednak nieco inna. Słodycz pieczonej papryki równoważy dodatek fety, a smak chorizo (hiszpańskiej paprykowej kiełbasy) podkręca smak. 
Nie dziwcie się dużej ilości papryki. W czasie pieczenia mocno zmniejsza swoją objętość.


Składniki:
Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki oliwy/oleju
Nadzienie:
  • 3 papryki czerwone i 3 żółte
  • 1 mała cebulka
  • 1 pętko chorizo
  • 50-70 g fety (lub innego słonego sera)
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ajwaru (pasty paprykowej)
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrabiamy w 100ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w paseczki, przekładamy na blachę i pieczemy ok. 15 min., aż zmięknie. Cebulkę siekamy, kiełbaskę kroimy w ćwierćplasterki. Mleko łączymy z jajkiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Gdy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie je rozciągamy i przekładamy do tortownicy formując wyższy rant. Ciasto smarujemy ajwarem. Na to wykładamy cebulkę, kiełbaskę, podpieczoną paprykę. Całośc zalewamy masą mleczno-jajeczną i posypujemy ziołami. Pieczemy ok. 30-40 min. (aż ciasto będzie złociste).

Smacznego!




1 komentarz: