środa, 4 września 2013

CHLEB WIELOZBOŻOWY (Z ZIARNAMI)

                 Pyszny chlebek, delikatny, puszysty, aromatyczny. Zaskoczył mnie smak - nie wiem, z czym go porównać, ale ziarna dodały niezwykłego smaczku - nieco słodkiego, nieco wytrawnego, "ziemistego". Dla mnie rewelacja!


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 350-400 ml ciepłej wody
  • 3/4 szkl. mieszanki płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych i pszennych
  • 4-5 łyżek oliwy/oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrabiamy w 100ml ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąkę z ziarnami, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy ok. 60min. w 200st.C., najpierw bez przykrycia, a w połowie pieczenia przykrywamy folią aluminiową. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz