Smaczna zapiekanka mięsno-warzywna, idealna na lato. Bakłażan idealnie komponuje się z mięsnym farszem i sosem pomidorowym. Pierwszy raz jadłam mięso doprawione cynamonem i przyznaję - jest to przyjemne połączenie. Cynamon nie jest mocno wyczuwalny, ale przyjemnie podbija smak mięsa. Danie warte wypróbowania póki sezon na świeże warzywa i zioła. Podawałam z kuskusem, który sprawdził się tu idealnie!
Przepis ze strony Lidla z moimi zmianami.
Przepis ze strony Lidla z moimi zmianami.
Składniki (na 5-6 porcji):
- 2 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
- 500 g mięsa mielonego, u mnie indycze
- 1 puszka pomidorów + 2 dojrzałe pomidory świeże pokrojone w kostkę
- ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2x po pół łyżeczki cynamonu
- po 2 łyżeczki oregano i bazylii (najlepiej świeżych)
- 60 g masła
- 150 g twardego sera typu parmezan, startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 jajko
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Kroimy bakłażany w plastry ok 1 cm. Pokrojone w plastry lekko solimy i odstawiamy na parę minut, aż puszczą sok, który zbieramy papierowym ręcznikiem. Sok ten jest gorzkawy, dlatego trzeba go wyciągnąć z bakłażana. Plastry skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Odstawiamy.
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy oregano, pół łyżeczki cynamonu, część startego sera typu parmezan,
pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i 1 pokrojoną w kostkę
cebulę. Całość mieszamy. Dodajemy jajko, ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę
pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano i bazylię, 1/2 łyżeczki cynamonu
oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy świeże pomidory oraz część sera typu parmezan. Gotujemy około 5-10 minut. Do
sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą,
pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu
pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy
kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Smacznego!
Pychotka! Ostatnio roladki wyszły mi twarde i nie dobre, szkoda, że nie wpadłam, aby je zapiec ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń