wtorek, 27 sierpnia 2013

ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z MIĘSEM MIELONYM ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

               Smaczna zapiekanka mięsno-warzywna, idealna na lato. Bakłażan idealnie komponuje się z mięsnym farszem i sosem pomidorowym. Pierwszy raz jadłam mięso doprawione cynamonem i przyznaję - jest to przyjemne połączenie. Cynamon nie jest mocno wyczuwalny, ale przyjemnie podbija smak mięsa. Danie warte wypróbowania póki sezon na świeże warzywa i zioła. Podawałam z kuskusem, który sprawdził się tu idealnie!
Przepis ze strony Lidla z moimi zmianami.


Składniki (na 5-6 porcji):
  • 2 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
  • 500 g mięsa mielonego, u mnie indycze
  • 1 puszka pomidorów + 2 dojrzałe pomidory świeże pokrojone w kostkę
  • ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2x po pół łyżeczki cynamonu
  • po 2 łyżeczki oregano i bazylii (najlepiej świeżych)
  • 60 g masła
  • 150 g twardego sera typu parmezan, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Kroimy bakłażany w plastry ok 1 cm. Pokrojone w plastry lekko solimy i odstawiamy na parę minut, aż puszczą sok, który zbieramy papierowym ręcznikiem. Sok ten jest gorzkawy, dlatego trzeba go wyciągnąć z bakłażana. Plastry skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Odstawiamy.

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy oregano, pół łyżeczki cynamonu, część startego sera typu parmezan, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i 1 pokrojoną w kostkę cebulę. Całość mieszamy. Dodajemy jajko, ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano i bazylię, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy świeże pomidory oraz część sera typu parmezan. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.

Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pychotka! Ostatnio roladki wyszły mi twarde i nie dobre, szkoda, że nie wpadłam, aby je zapiec ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń