Jedne z moich ulubionych muffinek (do niedawna ulubione, ale inne, o których wkrótce, przebijają inne!). Wilgotne, słodkie, ale nie za bardzo, o przyjemnym smaku banana. Nie od dziś wiadomo, że banan i czekolada to dobrana para:)
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 dojrzałe banany rozgniecione widelcem (im dojrzalsze tym słodsze)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kostek czekolady
Banany
rozgniatamy widelcem lub blenderem. Dodajemy składniki mokre: olej i
śmietanę. Dokładnie mieszamy. Łączymy wszystkie składniki suche wraz ze startą czekoladą. Do
suchych dodajemy mokre, szybko mieszamy łyżką tylko do połączenia się
składników. Do foremek silikonowych lub metalowych wyłożonych
papilotkami nakładamy ciasto. Pieczemy 20-25min. w 180st.C.
Uwielbiam czekoladę i banany , te babeczki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń