czwartek, 8 sierpnia 2013

KĄSKI Z KURCZAKA NA WARZYWACH Z RUKOLĄ

                   Fajne danie na lato. Dużo warzyw, świeża rukola i pomidorki, a do tego kawałki chrupiącego kurczaka. Mój Połówek stwierdził, że danie lepsze niż to, które jedliśmy w restauracji dzień wcześniej:) Dla mnie najmilszy komplement:)


Składniki (na 3 porcje):
  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1,5-2 szkl. płatków kukurydzianych
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • ostra papryka, sól, pieprz 
  • olej do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała, cienka cukinia (mnie o średnicy dosłownie 3cm, czyli na 1 kęs;) )
  • 350 g malutkich ziemniaczków
  • 1 czerwona cebula
  • świeża rukola
  • 1 pomidor odmiany lima (jest długi i cienki, da małe plasterki) lub kilka pomidorków koktajlowych
  • świeże zioła: bazylia, majeranek, rozmaryn
  • sól, pieprz
Pierś myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki, które posypujemy solą, pieprzem i ostra papryką. Kawałki kurczaka maczamy w jogurcie, jajku i lekko rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażymy partiami na rumiany kolor.

Ziemniaczki (im mniejsze tym lepiej - będą się ładniej prezentować) myjemy i gotujemy wraz ze skórką w osolonym wrzątku. Można ewentualnie ściągnąć skórkę po ugotowaniu.
Paprykę kroimy w paski, cukinię w plasterki, cebulę w piórka. Warzywa najlepiej podpiec albo przesmażyć na patelni grillowej z jak najmniejszą ilością tłuszczu, gdyż ten bardzo wsiąka zarówno w cukinię jak i paprykę. Mieszamy z ugotowanymi ziemniaczkami (ewentualnie pokrojonymi na połówki). Przyprawiamy posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem.

Na zewnątrz talerza układamy rukolę, wewnątrz okręgu z rukoli ciepłe warzywa, na tym kurczaka oraz plasterki pomidorka. Jeśli warzywa przygotowywaliśmy bez oleju, skrapiamy rukolę oliwą z oliwek.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie sałatki! Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaaaaaaaam. A ja się muszę kawą w pracy zadowalać.

    OdpowiedzUsuń