poniedziałek, 8 lipca 2013

CHLEB ZIOŁOWO-POMIDOROWY

                    Bardzo aromatyczny i pełen smaku chleb przywodzący na  myśl, przynajmniej mi, Włochy. Pełen ziół i słonecznych pomidorów. Pyszny sam, jak i z samym masłem lub jako kanapka. Jeden z ulubionych.



Składniki:
·  500 g mąki pszennej ( prawie 3 szklanki)
·  20 g świeżych drożdży
·  2 łyżeczki soli
·  po 1 czubatej łyżeczce suszonej bazylii, oregano, tymianku i estragonu
·  10 suszonych pomidorków
·  2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
·  300 ml ciepłej wody
·  1 łyżeczka cukru

Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ok. 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.  Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami, dodajemy drożdże, resztę wody, drobno posiekane pomidory oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do formy. Chleb odstawiamy na kolejną godzinę pod ściereczką. Chleb pieczemy ok. 60min. w temperaturze 200 st. C. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. 


Smacznego!





3 komentarze: