Bardzo aromatyczny i pełen smaku chleb przywodzący na myśl, przynajmniej mi, Włochy. Pełen ziół i słonecznych pomidorów. Pyszny sam, jak i z samym masłem lub jako kanapka. Jeden z ulubionych.
Składniki:
· 500 g mąki pszennej ( prawie 3 szklanki)
· 20 g świeżych drożdży
· 2 łyżeczki soli
· po 1 czubatej łyżeczce suszonej bazylii, oregano, tymianku i estragonu
· 10 suszonych pomidorków
· 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
· 300 ml ciepłej wody
· 1 łyżeczka cukru
· 20 g świeżych drożdży
· 2 łyżeczki soli
· po 1 czubatej łyżeczce suszonej bazylii, oregano, tymianku i estragonu
· 10 suszonych pomidorków
· 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
· 300 ml ciepłej wody
· 1 łyżeczka cukru
Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ok. 100 ml ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą oraz ziołami, dodajemy drożdże, resztę wody, drobno posiekane pomidory oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. W miarę potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do formy. Chleb odstawiamy na kolejną godzinę pod ściereczką. Chleb pieczemy ok. 60min. w temperaturze 200 st. C. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Piękny! chyba się skuszę na ten przepis!
OdpowiedzUsuńSuper, zapisuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńwygląda nieźle:) chętnie bym taki zjadła:)
OdpowiedzUsuń