Jeśli znudzą się Wam zwykłe kanapki, a macie nieco więcej czasu na ich przygotowanie, polecam tosty francuskie. Stanowią one bardzo fajne urozmaicenie codziennej kromki chleba z czymś. Mogą być na słodko lub wytrawnie. Na niedzielne śniadanie z moim Połówkiem przygotowałam wersję z szynką i dodatkowo zapiekłam w piekarniku z mozzarellą na wierzchu. Wyszło smakowicie:)
Moja wariacja na słodko do sprawdzenia w tym poście:)
Składniki (na 3 tosty):
- 6 kromek chleba tostowego lub innego okrojonego ze skórki
- 2 jajka
- odrobina mleka
- sól, pieprz
Do tostów wytrawnych:
- 6 plastrów sera żółtego
- 3 plasterki wędliny, u mnie polędwica sopocka
- 3 plastry pomidora
- szczypiorek
- ulubione zioła
- 1 kula mozzarelli
Jajka roztrzepujemy z odrobiną wody w głębokim talerzu, solimy i pieprzymy.
Na jedną kromkę z każdej pary kładziemy
ser żółty , plaster wędliny, pomidora, posypujemy szczypiorkiem i ziołami i przykrywamy drugim plastrem sera, nakładamy drugą
kromkę. Taką kanapkę obtaczamy dokładnie, ale delikatnie w jajku i
układamy na gorącej patelni na małym ogniu. Lub najpierw krótko zapiekamy w opiekaczu do kanapek, dzięki czemu kromki ładnie się zespolą i będzie łatwiej obtaczać je w jajku i smażyć. Usmażone w jajku tosty można już podawać lub zrobić jak ja, czyli położyć plastry mozzarelli na każdy tost i zapiekać w piekarniku z funkcją grilla do zrumienienia sera, u mnie parę minut w 150st.C. z termoobiegiem. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
fajny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń