Fajne danie nie tylko dlatego, że jest smaczne, ale i ze względu na sposób, w jaki ja i mój Połówek je jedliśmy, a mianowicie pałeczkami:) Kto nigdy się nimi nie posługiwał lub robi to rzadko, ten wie, jaka to sztuka;) Nam się bardzo podobało:)
Kapusta pekińska sprawdza się idealnie w daniu na ciepło, a nie tylko w surówce.
Kapusta pekińska sprawdza się idealnie w daniu na ciepło, a nie tylko w surówce.
Przepis na sos stworzony "na oko" po przejrzeniu internetu w poszukiwaniu informacji, z czego składa się taki sos. Lubię ostre potrawy, więc dałam i papryczkę chili i ostrą paprykę w proszku. Sos wyszedł dość ostry. Można oczywiście zrezygnować z ilości papryki;)
Składniki (na 3 porcje):
- 3 zupki chińskie
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 por
- 1 papryczka chili
- 1,5 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, ale ja użyłam sproszkowanego)
- 3-4 łyżki ziaren sezamu
- 1 mała kapusta pekińska
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- pół szklanki octu ryżowego
- 5 czubatych łyżkek keczupu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki cukru (dałam pół na pół biały i brązowy)
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- ewentualnie sok z połowy cytryny
Białą część pora siekamy w cienkie półplasterki i podsmażamy z posiekaną papryczką chili i imbirem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do pora, smażymy chwilę razem.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w słoiku jak w szejkerze (nie będzie grudek z mąki i szybko połączymy wszystkie składniki). Sos dodajemy do kurczaka i pora, mieszamy, dodajemy sezam i wolno smażymy wszystko razem. Siekamy kapustę pekińską w dosyć cienkie, ale nie za krótkie paski i dodajemy do kurczaka w sosie. Od razu wyłączamy grzanie pod patelnią, gdyż kapusta momentalnie mięknie. Solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie łamiemy go, by łatwiej było nawijać długie nitki na pałeczki;) Makaron podajemy z porcją sosu i posypujemy sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz