wtorek, 7 maja 2013

KURCZAK Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MAKARONEM Z ZUPEK CHIŃSKICH

               Fajne danie nie tylko dlatego, że jest smaczne, ale i ze względu na sposób, w jaki ja i mój Połówek je jedliśmy, a mianowicie pałeczkami:) Kto nigdy się nimi nie posługiwał lub robi to rzadko, ten wie, jaka to sztuka;) Nam się bardzo podobało:)
Kapusta pekińska sprawdza się idealnie w daniu na ciepło, a nie tylko w surówce. 
Przepis na sos stworzony "na oko" po przejrzeniu internetu w poszukiwaniu informacji, z czego składa się taki sos. Lubię ostre potrawy, więc dałam i papryczkę chili i ostrą paprykę w proszku. Sos wyszedł dość ostry. Można oczywiście zrezygnować z ilości papryki;)


Składniki (na 3 porcje):
  • 3 zupki chińskie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 por
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, ale ja użyłam sproszkowanego)
  • 3-4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 mała kapusta pekińska
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • pół szklanki octu ryżowego
  • 5 czubatych łyżkek keczupu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki cukru (dałam pół na pół biały i brązowy)
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ewentualnie sok z połowy cytryny
Białą część pora siekamy w cienkie półplasterki i podsmażamy z posiekaną papryczką chili i imbirem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do pora, smażymy chwilę razem. 
Wszystkie składniki sosu mieszamy w słoiku jak w szejkerze (nie będzie grudek z mąki i szybko połączymy wszystkie składniki). Sos dodajemy do kurczaka i pora, mieszamy, dodajemy sezam i wolno smażymy wszystko razem. Siekamy kapustę pekińską w dosyć cienkie, ale nie za krótkie paski i dodajemy do kurczaka w sosie. Od razu wyłączamy grzanie pod patelnią, gdyż kapusta momentalnie mięknie. Solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie łamiemy go, by łatwiej było nawijać długie nitki na pałeczki;) Makaron podajemy z porcją sosu i posypujemy sezamem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz