Danie zrodzone z potrzeby wyczyszczenia lodówki;) Wyszło przede wszystkim przepysznie (delikatny kremowy sosik z posmakiem smażonej cebulki delikatnie oblepiający kopytka), a do tego szybko i treściwie. Przepisu na kopytka nie podaję, gdyż przywiozłam je od mamy (ach, te mamy! Nie wypuszczą bez czegoś dobrego:) ). Moją inwencją była cała "otoczka".
Składniki (na 2 porcje):
- 2 porcje kopytek
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 spora cebula
- opakowanie kremowego serka kanapkowego typu Piątnica
- odrobina mleka do rozrzedzenia serka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
Pierś kroimy w kostkę, cebule siekamy. Oba te składniki podsmażamy. Dodajemy kopytka, serek rozmieszany z mlekiem do konsystencji gęstej śmietany i wszystko mieszamy i razem smażymy, aż się podgrzeje. Dodajemy siekany szczypiorek i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz