poniedziałek, 29 kwietnia 2013

UDKA W SŁODKO-PIKANTNEJ GLAZURZE

                Fajny sposób na urozmaicenie pieczonego kurczaka. Mięsko jest soczyste, a glazura niesamowicie podkręca smak. To będzie chyba mój ulubiony sposób ma pieczone udka;)


Składniki (na 4 pałki):
  • 4 udka z kurczaka (u mnie same pałki)
  • 4 czubate łyżki keczupu
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (lub drobno posiekana papryczka chili)
  • sól, pieprz
Z podanych składników przygotowujemy marynatę dokładnie je mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Udka myjemy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, solimy, pieprzymy  i zanurzamy w marynacie dokładnie je w niej obtaczając. Odstawiamy na min. 3-4 godz. Po tym czasie delikatnie smarujemy naczynie do zapiekania olejem i wykładamy udka polewając je marynatą z naczynia, w którym leżały. Pieczemy 20 min. w temp. 180st. pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) co jakiś czas polewając mięso sosem tworzącym się z marynaty i soków z mięsa, a następnie kolejne 20 min. bez przykrycia nastawiając na koniec funkcję grilla, by marynata na mięsie się zapiekła i utworzyła glazurę. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz