poniedziałek, 15 kwietnia 2013

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

                Zawsze chciałam przygotować tę pieczeń na Wielkanoc. W końcu w tym roku się udało, choć nie zdążyłam podać jej na święta;) Wyszło ciekawie i smacznie. Ciekawie w formie i wyglądzie, w smaku przypomina kotlety mielone. Warto czasem odbiec od standardu:)
Przepis z bloga Gotuję, bo lubię.


Składniki (na keksówkę 30cm):
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka ugotowane
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy (najlepiej ręką). Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka. Przykrywamy pozostałym mięsem, lekko posypujemy bułką tartą i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180st.C. Na pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową, a następnie pieczemy już bez niej. Pieczeń kroimy dopiero, gdy całkiem przestygnie, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz