wtorek, 16 kwietnia 2013

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z PŁATKAMI ŻYTA

                Lubię połączenie w chlebie mąki pszennej i żytniej. Mąka żytnia dodaje przyjemnego smaku. A jeśli dorzucimy jeszcze nieco ziaren zbóż, pyszny i zdrowy bochenek chleba gotowy!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 duże garści ziaren żyta (płatki żytnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • ok. 500ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże rozrobić w 100ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru, wymieszaćzostawić do "ruszenia", czyli aż się spieni. Po tym czasie mieszamy mąki z ziarnami żyta, solą, dodajemy oliwę/olej oraz rozczyn. Podlewając stopniowo ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Zagniatamy parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy ciasto na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godz. Pieczemy najpierw 10min. w 200st.C., a następnie ok. 1godz. w 180st.C. Gotowy chleb po wyjęciu z formy i postukaniu w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz