niedziela, 10 lutego 2013

PIZZA HAWAJSKA

                     Z okazji przypadającego wczoraj Dnia Pizzy dziś u mnie uwielbiana przeze mnie pizza. Hawajską bardzo lubię, choć nie jest to ta najulubieńsza. Tym razem się jednak na taką skusiłam, może z tęsknoty za latem i wakacjami na Hawajach?;) Pizza z tego przepisu wychodzi lekka, puszysta, lubię na nieco grubszym cieście i taką też zrobiłam. Szybko się robi, wystarczy tylko zagnieść ciasto i pokroić dodatki:)


Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 15g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • szczypta soli i cukru
  • oregano
Dodatki:
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka łyżek keczupu wymieszanego z koncentratem pomidorowym
  • żółty ser
  • oregano
Rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru i mąki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy rozczyn i tyle wody, by zagnieść lekkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na chwilę. 
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.C i siekamy wszystkie dodatki.
Ciasto wykładamy na formę lub bezpośrednio na blachę formując okrąg. Smarujemy placek mieszanką keczupu i koncentratu (lub samego keczupu, jak kto lubi). Wykładamy wszystkie składniki (ananas ma być porządnie odsączony z zalewy, inaczej sok może przesiąkać przez ciasto), posypujemy serem i oregano. Lubię zapieczony ser na wierzchu, dlatego u mnie jest on na górze. Można oczywiście położyć najpierw ser, a następnie dodatki. Pieczemy ok. 15-20 min. w 220st.C.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. mmm kiedyś tylko TAKĄ się zajadałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie to, że napisałaś, że to Ty zrobiłaś, pomyślałabym, że to pizza z Dominium ;) Wygląda niemal identycznie! Bardzo podoba mi się Twój przepis, więc wiem już, co będzie u mnie jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń