Z okazji przypadającego wczoraj Dnia Pizzy dziś u mnie uwielbiana przeze mnie pizza. Hawajską bardzo lubię, choć nie jest to ta najulubieńsza. Tym razem się jednak na taką skusiłam, może z tęsknoty za latem i wakacjami na Hawajach?;) Pizza z tego przepisu wychodzi lekka, puszysta, lubię na nieco grubszym cieście i taką też zrobiłam. Szybko się robi, wystarczy tylko zagnieść ciasto i pokroić dodatki:)
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 15g świeżych drożdży
- 2/3 szkl. ciepłej wody
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta soli i cukru
- oregano
Dodatki:
- kilka plasterków szynki
- kilka plastrów ananasa z puszki
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- kilka łyżek keczupu wymieszanego z koncentratem pomidorowym
- żółty ser
- oregano
Rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru i mąki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy rozczyn i tyle wody, by zagnieść lekkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na chwilę.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.C i siekamy wszystkie dodatki.
Ciasto wykładamy na formę lub bezpośrednio na blachę formując okrąg. Smarujemy placek mieszanką keczupu i koncentratu (lub samego keczupu, jak kto lubi). Wykładamy wszystkie składniki (ananas ma być porządnie odsączony z zalewy, inaczej sok może przesiąkać przez ciasto), posypujemy serem i oregano. Lubię zapieczony ser na wierzchu, dlatego u mnie jest on na górze. Można oczywiście położyć najpierw ser, a następnie dodatki. Pieczemy ok. 15-20 min. w 220st.C.
Smacznego!
ulubiona
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam pizzy!;)
OdpowiedzUsuńmmm kiedyś tylko TAKĄ się zajadałam
OdpowiedzUsuńGdyby nie to, że napisałaś, że to Ty zrobiłaś, pomyślałabym, że to pizza z Dominium ;) Wygląda niemal identycznie! Bardzo podoba mi się Twój przepis, więc wiem już, co będzie u mnie jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuń