poniedziałek, 28 stycznia 2013

TARTA CHRZANOWA Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM


                 Tę tartę chciałam od dawna zrobić  Dobrze, że się w końcu zdecydowałam, gdyż jest naprawdę pyszna. Wyrazista w smaku, lekko ostra dzięki chrzanowi, na pewno zadowoli miłośników ryb. Ja z pewnością nie raz wrócę do tego przepisu. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć rozkrojonej tarty;)

Oryginał na blogu Gotuję, bo lubię z moimi sporymi zmianami.



Składniki:

Ciasto
  • 300 g mąki / 2 szklanki 
  • 100 g masła
  • jajko
  • sól
Nadzienie
  •  250 g serka typu Philadelphia 
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 100 g tartego chrzanu
  • 2 jajka
  • 200 g wędzonego pstrąga (masa już obranej ryby)
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki kaparów (można pominąć, ale mi tu pasowały)
  • sól i pieprz 
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie wałkujemy je na ok. 5-7mm i przenosimy na formę, nakłuwamy widelcem (by w czasie pieczenia nie wstało) i zapiekamy 15 min w 180 st.C. 
Przygotowanie nadzienia: łączymy wszystkie składniki poza pstrągiem dokładnie mieszając. Pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do masy chrzanowej. Delikatnie mieszamy, by ryba się zbytnio nie rozpadła. 
Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w 180st.C. przez ok. 40-45 min.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. no,no tarty chrzanowej jeszcze nie jadłam :) koniecznie do nadrobienia i to z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń