piątek, 11 stycznia 2013

MANHATTAN COCKTAIL

                 Klasyk. Raczej męski. Bądź dla kobiet lubiących zdecydowane, wytrawne smaki. Pierwszy łyk może być rozczarowujący, lecz z każdym następnym smakuje coraz lepiej.
        Jak każdy klasyczny drink, Manhattan to nieskomplikowana w przygotowaniu mieszanka zaledwie 3 składników: whiskey, słodkiego vermuta (najczęściej czerwonego) i bittersa. Oryginalnie powinno używać się żytniej whisky, ale ale dla laików, takich jak ja, rodzaj nie powinien mieć znaczenia. Proporcje mogą się znacznie różnić - od słodkiej wersji 1:1 (równe części whiskey i vermuta) do bardzo wytrawnej 4:1 (4 części whiskey i 1 część vermuta). Najczęściej jednak stosuje się proporcję 2:1*. Można również wyróżnić dwa sposoby serwowania drinka - podaje się go w kieliszku koktajlowym (trójkątny na wysokiej nóżce, jak u mnie), bądź w niskiej, pękatej szklance typu old-fashion (wersja raczej bardziej do zaakceptowania przez mężczyzn;) ).
          Jak wieść niesie, drink ten powstał na początku lat 70. XIXw. w nowojorskim Manhattan Club, kiedy to lady Randolph Churchill (Jennie Jerome), matka Sir Winstona Churchilla, wydała bankiet na cześć nowo wybranego gubernatora Nowego Jorku - Samuela J. Tildena. Na przyjęciu tym podawano właśnie whiskey z vermouthem*. Drink się spodobał, stał się modny. Od nazwy lokalu, w którym go po raz pierwszy zaprezentowano, wziął swą nazwę.

*Cocktails and drinking games. MobileReference 2007


Składniki:
  • 50 ml whiskey
  • 25 ml czerwonego vermoutha
  • sok z cytryny
  • odrobina toniku (mój składnik - dla złagodzenia smaku)
Wszystkie składniki mieszamy w szklance. Dolewamy tonik do smaku. Dorzucamy lód.

Cheers!



Przepis wg IBA (International Bartenders Association):
  • 5 cl Rye Whiskey 
  • 2 cl Red Vermouth
  • 1 dash Angostura Bitters


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz