Chlebek może nieco po włosku, nieco po grecku, bo z czarnymi oliwkami. Nadają mu one wytrawnego charakteru, a tymianek dodaje ziołowego aromatu. Użyłam mąki pszennej wymieszanej z odrobiną żytniej, dzięki czemu bochenek nie stał się zwykłym, lekkim białym pieczywem, ale lekko razowym.
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl. mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- ok.300 ml ciepłej wody
- 2 garści czarnych oliwek z zalewy (bez pestek)
- 5-6 łyżek zalewy z oliwek
- 1-1,5 łyżeczki tymianku
Przygotowujemy rozczyn - w miseczce łączymy drożdże z 50ml ciepłej wody, łyżką mąki pszennej i łyżeczką cukru. Odstawiamy, by drożdże ruszyły.
W misce mieszamy mąkę, sól, dolewamy rozczyn, zalewę z oliwek, resztę wody, oliwę, posiekane oliwki i tymianek. Wyrabiamy energicznie przez 5-10 minut. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godz., aż ciasto urośnie. Ciasto przekładamy do keksówki. Piec 10min. w 200st.C, a następnie 40-50min. w 180st.C. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wyda głuchy, pusty odgłos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz