niedziela, 25 listopada 2012

CHLEB Z OLIWKAMI I TYMIANKIEM

                 Chlebek może nieco po włosku, nieco po grecku, bo z czarnymi oliwkami. Nadają mu one wytrawnego charakteru, a tymianek dodaje ziołowego aromatu. Użyłam mąki pszennej wymieszanej z odrobiną żytniej, dzięki czemu bochenek nie stał się zwykłym, lekkim białym pieczywem, ale lekko razowym.


Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mąki żytniej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • ok.300 ml ciepłej wody
  • 2 garści czarnych oliwek z zalewy (bez pestek)
  • 5-6 łyżek zalewy z oliwek
  • 1-1,5 łyżeczki tymianku

Przygotowujemy rozczyn - w miseczce łączymy drożdże z 50ml ciepłej wody, łyżką mąki pszennej i łyżeczką cukru. Odstawiamy, by drożdże ruszyły. 

W misce mieszamy mąkę, sól, dolewamy rozczyn, zalewę z oliwek, resztę wody, oliwę, posiekane oliwki i tymianekWyrabiamy energicznie przez 5-10 minut. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godz., aż ciasto urośnie. Ciasto przekładamy do keksówki. Piec 10min. w 200st.C, a następnie 40-50min. w 180st.C. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wyda głuchy, pusty odgłos.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz