środa, 31 października 2012

SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM

                     Bardzo lubię beszamel. Idealnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju zapiekankach jako "kołderka", świetnie smakuje z kalafiorem w bułce tartej, to także smakowity, delikatny sos do makaronu z warzywami. Nie pomyślałam jednak, że można by spróbować połączyć go z mięsem. Teraz wiem, ile straciłam;) Mięsko wychodzi soczyste, sos jest aksamitny, baaaardzo smaczny w połączeniu z pieczarkami:) Schabiki podawałam z pieczonymi ziemniakami z bryndzą. Przepis oczywiście z Lidla z moimi lekkimi zmianami.



Składniki (na 6 porcji):
  • schab: 6 plastrów
  • pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
  • mleko: 250 ml
  • mąka pszenna typu 450: 20 g = 2 łyzki
  • masło (82% tłuszczu): 20 g
  • ser żółty (u mnie wędzony), starty na drobnych oczkach : 100g
  • olej do smażenia
  • tymianek (najlepiej świezy), szczypiorek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatoowa


  • Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
    W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser odkładając 2-3 łyzki, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.

    Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
    Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
    Na mięsie rozkładamy pieczarki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2-3 łyżkami startego żółtego sera. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (w oryginale około 2-5 minut, ale ja trzymałam ok. 15-20min. Na końcowe 5 min. nastawiłam funkcję grilla).

    Smacznego!



    1 komentarz: