Kolejna niedziela, kolejne leniwe śniadanie i znowu jajka;) Tak się dziwnie składa, że na powolne niedzielne śniadania zwykle mam ochotę na jajka. Tym razem padło na hiszpańską tortillę z czarnymi oliwkami i ziemniaczkami o dyniowym posmaku. Wyszło lekko acz bardzo sycąco. Ziemniaki potraktowałam w nietypowy sposób - obtoczyłam je w pulpie dyniowej, którą wykorzystałam do zupy dyniowo-marchwiowej (o której wkrótce).
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 1 ziemniak
- łyżka pulpy z dyni
- garść czarnych oliwek
- garść szczypiorku posiekanego
- świeży majeranek
- sól, pieprz
Ziemniaka obieramy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy je we wrzątku lub jeśli kostka jest bardzo mała, smażymy do miękkości. Gotowe ziemniaki obtaczamy w pulpie dyniowej, mają być tylko lekko obklejone dynią. Oliwki kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię dyniowe ziemniaki, oliwki, chwilę razem smażymy. Jajka roztrzepujemy z posiekanym szczypiorkiem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch będzie ścięty. Podajemy bez dodatków lub z ulubionym sosem:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz