czwartek, 6 września 2012

FRITTATA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TWAROGIEM

               Bardzo lubię fasolkę szparagową. Najlepsza jest podana po prostu ze zrumienioną bułką tartą. Tym razem jednak naszło mnie na fasolkę zalana masą jajeczną. W lodówce miałam jeszcze kawałek kiełbasy, twaróg wędzony, który świetnie się sprawdził w tej mieszance składników:) Użyłam fasolki, która została mi z okonia morskiego, stąd obecnośc odrobiny pomidorków.


Składniki (na 1 dużą frittatę):

  • 2-3 bardzo duże garści ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 średnie pętko kiełbasy
  • garść wędzonego twarogu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
Fasolkę podsmażamy z pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą. Jajka wzbijamy widelcem lub trzepaczką, by lekko się spieniły. Solimy, pieprzymy. Zalewamy fasolkę, posypujemy rozkruszonym twarogiem. Smażymy na niewielkim ogniu, aż cała masa jajeczna się zetnie. Smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię frittatę. Błyskawiczny i zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń